Google Personalized search – Personlig søgning på Google

Google er begyndt på at bruge personlig søgning i sine søgeresultater. Men hvad er så personlig søgning eller personalized search, som Google kalder det?

I forbindelse med algoritmeberegningen - den måde søgemaskinen sammensætter sine vurderinger og vurderingsprincipper i forhold til en konkret søgning - inddrages fremover det enkelte individ, og den computer, den pågældende anvender til sine søgninger på Google.

Tidligere var det sådan, at en algoritmeberegning bestod af forskellige elementer som f.eks. domænets alder, domænets trust, keyword density, htlm kodens sammensætning, ordenes placering på den pågældende side, linkpopularitet og mange andre faktorer - disse faktorer alene bestemte, hvorledes det pågældende domæne blev vist i søgemaskinernes resultatliste SERPS.

Ved at indføre personlig søgning kommer der et ekstra element ind, nemlig den computer, der arbejdes på. Her har Google lagt en cookies ind, der giver mulighed for at registrere, hvad der rent faktisk er blevet søgt på den pågældende computer indenfor et tidsrum på 180 dage.

Tidligere kendte man også personlig søgning på Google, men her var der tale om, at søgeresultaterne afvigede, når man f.eks. var logget ind på sin Google konto, her er der en historik af de websites man har besøgt, hvis denne facilitet ikke er slået fra.

De fleste SEO folk har længe vist, at der var forskel på søgeresultater på Google, når der henholdsvis var logget ind eller der ikke var logget ind, skulle der sammenlignes søgeresultater på tværs af forskellige søgninger og forskellige steder, skulle der altid være logget ud af Google kontoen.

Det, der er det nye ved Google personlig søgning er, at der nu ikke skal logges ind på Google for at personlig søgning er sat til, den er sat til som default, hvis man ikke aktivt slår den fra. Her bruger Google personens og den enkelte computers søgemønster til at ranke søgeresultaterne efter, i kombination med de vægtningsfaktorer som allerede tidligere er beskrevet.

Personlig søgning, hvad betyder det for søgeresultaterne?

Da den personlige adfærd på den pågældende computer nu er en medvirkende beregningsenhed, på lige fod med de andre elementer i standard algoritmen, betyder det for den enkelte bruger, at de søgeresultater, den enkelte ser, ikke nødvendigvis er det samme, som en anden bruger ser. Der kan være himmelvid forskel i de resultater, som serveres for brugere på forskellige computere, og med forskellig webhistorik.

Hvad betyder det så SEO mæssigt for mit website?

Det er helt klart, at den personlige søgning giver fortrinsret til udvalgte sites, baseret på brugerens tidligere adfærd og søgninger i samme segment. Man kan ikke som udgangspunkt forvente, at alle og enhver slår den personlige søgning fra på søgemaskinen - hvilket i øvrigt er ret nemt på søgemaskinens website.

De fleste brugere tænker ikke på SEO. De søger efter det, de ønsker. Personlig søgning og algoritmeberegning aner de ikke en pind om, derfor vil der de fleste steder og på de fleste computere være slået personlig søgning til.

SEO i dag skal tænkes meget bredere og i større sammenhæng med de forskellige markedsføringsredskaber, der er til rådighed for profilering på nettet. Da ikke alt er baseret på personlig søgning, vil der stadig være mulighed for at få placeret sider i toppen af søgeindekset, også på side 1 i søgeresultaterne, uanset om der anvendes personlig søgning eller ej.

Google adwords og personlig søgning?

Google adwords vil ikke være ramt af de personlige algoritmeberegninger. Google vil hele tiden forsøge at servere de annoncer, som brugerne vil klikke på.  Det betyder, at i dette annoncerings element vil søgemaskinens valg af Google adwords kampagner - annoncer som den vil vise brugerne - stadig have det samme udgangspunkt som tidligere, nemlig at få vist de mest relevante annoncer som brugerne anvender.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker yderligere information om online markedsføring, Google adwords kampagner, moderne søgemaskineoptimering og SEO.